KNAFELČEVA MARKACIJA

Nekaj besed o nastanku in uporabi Knafečeve markacije.

2019.07.25_Knafelceva_markacija_s_slikami.pdf 

MARKACIJE

Ljudje so si že v pradavnini pričeli označevati poti, da so najlažje prišli od izhodišča, do željenega cilja.

S pojavom planinstva, takrat so mu rekli turistika, so napredni možje pričeli ustanavljati Planinske organizacije. Ena najpomembnejših nalog, ki so si jih zadali, je bila nadelava planinskih poti. Kot zanimivost naj povemo, da prva v Sloveniji označena pot ni potekala v alpskem predelu naše zdajšnje države, temveč je vodila na Donačko Goro, nadelana pa je bila krepko pred ustanovitvijo sploh prve Planinske organizacije.

 

1 Spominska plosca

Spominska plošča v spomin na prvo nadelano pot na ozemlju današnje države Slovenije.

 

V različnih deželah so se prijela zelo različna označevanja teh poti.

V naslednjih prispevkih vam bomo poizkušali predstaviti kar največ znamenj, ki so si jih ljudje izmislili, za označevanje poti.

3 Knafelceva markacija

Knafelčeva markacija

 

Ne bomo se ustavili zgolj na oznakah, ki označujejo planinske poti, temveč bomo pogledali tudi drugačne oznake, ki jih srečujemo na naših poteh. Lahko, da gre za lovske, gozdarske oznake, lahko so jih postavila posamezna interesna združenja sli turistične organizacije. Včasih za njimi stojijo posamezniki.

Po najboljših močeh bomo poizkusili razvozlati njihov nastanek, povedati nekaj o njihovi uporabi.

V današnjem prispevku je tudi nekaj fotografij, ki predstavljajo nekaj oznak, ki jih srečujemo na naših poteh po planinskih poteh, učnih poteh, ali kar po gozdnih cestah, stezah.

Seveda so neločljivi del označevanja poti tudi kažipoti, ki jih je toliko različnih, nekateri so standardizirani, nekateri pa so že prava umetniška dela. Tudi o njih bomo v nadaljevanji govorili.

4 Smerne table

S takšnimi smernimi tablami so opremljene naše planinske poti.

 

5 Golica

Takšna tabla, pa kar vabi na pot.

 

Tebe dragi bralec, pa prosim, da nam pošlješ kakšno sliko, markacije, kažipota. Na poteh srečamo tako različne, nekatere so prav všečne, tu in tam kakšna hudomušna. Pošljite nam tudi slike oznak, ki jih morebiti srečate na poti, pa ne veste kaj pomenijo… . Jih bomo poizkusili razvozlati.

Back to top