Alojz Knafelc je bil sila napreden človek. Poleg zahajanja v hribe, kjer je iskal nove poti,  je iznašel tudi zelo lepo oznako, ki jo danes po njem imenujemo Knafelčeva markacija.

Knafelceva markacija

V Planinskem vestniku je leta 1922 objavil članek Navodila za markiranje potov (Planinski vestnik, 1922/108). V članku je opisal, kako, s kakšno barvo na kakšen način in kam naj se rišejo markacije. Prav tako je povedal kako velike naj markacije bodo. Hkrati je še dodal navodila za smerne table. Tega leta torej 1922 se je današnja markacija tudi pričela uporabljati za označevanje planinskih poti.

Planinska zveza Slovenije je Knafelčevo markacijo posvojila, pred leti pa jo je tudi zaščitila kot blagovno znamko. Torej se v Republiki Slovenije sme uporabljati le na poteh, ki jih je potrdila PZS. Za vse te poti, okrog 10000 km jih je, skrbijo prizadevni markacisti v Planinskih društvih širom države.

Ob Lobnici

Markacija je okrogle oblike, njen zunanji rob je približno 2 cm širok ter je rdeče barve. V sredini pa ima belo piko premera cca 2 cm. Seveda najdemo tudi markacije povsem drugačnih dimenzij. Nekatere je poleg markacistov pomagala ustvariti tudi narava. Tako najdemo, sicer že bolj obledele markacije, ki imajo premera petnajst, dvajset centimetrov. Najpogosteje na kakšni debeli bukvi, ki je bila, ko jo je markacist narisal, komaj kaj debelejša od premera markacije.

Včasih so markacisti kar tekmovali kdo bo narisal večjo. Tako naletite, v zatrepu pod Frischaufovo potjo na Grintovec, zelo veliko markacijo. Včasih so rekli, da bodo planinci ob megli lažje našli pot. No pri pravi megli, jo težko najdeš že na dva metra.

Knafelčevo markacijo uporabljajo tudi v drugih državah nekdanje skupne države, to je na Hrvaškem, pa v Bosni…

Nekoliko modificirano markacijo uporabljamo za označevanje poti na obmejnem območju med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo. Tu in tam kakšno še najdemo na poti na Duh na Ostrem vrhu, na Košenjaku, nasploh v celotnem območju Kozjaka med Mariborom in Dravogradom. Naprej jih najdemo na poti na Peco, pa proti Potočki zijalki na Olševo, pa seveda od Okrešlja proti Savinjskemu sedlu. Pa naprej po celotni rajdi Karavank. Ima pa ta markacija poleg osnovne Knafelčeve, na zunanji strani še narisan rob zelene barve.

Mejna markacija

Knafelčevi podobno obliko imajo tudi kakšne druge oznake, ki pa nimajo enake barve. A to je že tema za kak drug prispevek…

Back to top