112 Velika Baba

Moja novejša pohajanja v gore nad Jezerskim sovpadajo s časom, ko je bil v Kranjski koči na Ledinah oskrbnik, moj planinski prijatelj Franci Beguš. Francija ste imeli možnost osebno spoznati, ko nas je v letu 2018, obiskal v ruški knjižnici, nekateri pa ob lanski turi na Črno Prst, kar na njegovem delovnem mestu, na Orožnovi koči.

Na goro, na katero vas vabim, vodijo tri poti, ena zelo zahtevna nas vodi po Rudijevi vertikali s Kranjske koče na Ledinah, druga nas pripelje z Jezerskega sedla in se pri bradavički združi z Rudijevo vertikalo, tretja pa nas prek Jenkove planine in zahodnega grebena pripelje direktno na vrh.

To pot, sem izbral za našo turo, v gore nad Jezerskim. Od Ravenske Kočne, ki bo naše izhodišče se bomo napotili, mimo Karničarjevega gorniškega centra, po gozdu v smeri Jenkove planine. Kakšno uro bomo potrebovali do nje. Tam se pot, ki dotlej poteka po gozdu, vzpne na zahodni greben Velike Babe. Kmalu bomo v prvih skalah, ki nas bodo potem spremljale vso nadaljnjo pot. Greben, ki je mestoma dokaj zračen, nam ponuja obilo lahkotnega plezanja, ki nikjer ne doseže večje težavnosti.

Ni pa na celotnem grebenu nobene jeklenice in en sam klin. Na levi se nam ponujajo pogledi v dolino Belske Kočne, na desni pa pred nami vstajajo vršaci Zahodnih Grintovcev, od Kočne na zahodu, prek Grintovca, Dolgega Hrbta, Skute, Rink, do povsem vzhodnih vršacev z Ojstrico proti koncu. Pogledi nam poskakujejo s Češke koče na Kranjsko kočo na Ledinah, morebiti zatavajo v zelene travnike na Jezerskem. Kaki dve uri se bomo pomudili na tem grebenu in potem nas čaka počitek in veličastni razgledi iz vrha Velike Babe.

Spust do bradavičke je dokaj zahteven, potem se težave za nekaj časa umirijo. Čaka nas vzpon na Jezersko sedlo in od tem še na Ledinski vrh, na katerem ni ravno veliko prostora.

Ledenik pod Skuto je od tu najlepše viden, pa čeprav ga je ostalo bore malo.

Nadaljevali bomo med cvetnimi vrtovi, do Kranjske koče na Ledinah, kar bo pravšnja nagrada za naš trud. Pri koči si bomo privoščili počitek za okrepčilo, ne zanesite pa se na kulinarično ponudbo, saj se mi je že zgodilo, da niso imeli kaj ponuditi. Mogoče bo letos kakšen nov, zagnan oskrbnik.

Na izhodišče na Ravenski Kočni se bomo spustili po lovski poti, kjer bomo zaključili pohodniški del ture.

 

Pot ima spoštljivih, skoraj 1400 višinskih metrov vzpona, ob zaključku pa še spust, po ne povsem lahki lovski poti.

 

Za vse, ki boste šli z nami, še nekaj podatkov:

Dobimo se v nedeljo 04.08.2019 ob 4:00 pred Osnovno šolo Janka Glazerja v Rušah.

Hoja 7-8 ur.

Ture se lahko udeležijo vsi, ki so sposobni samostojnega gibanja po zelo zahtevnih poteh. Za turo je potrebna običajna planinska oprema za visokogorje, obvezna je čelada, predvsem so nujni visoki planinski čevlji.

Zaradi potovanja čez sosednjo državo, imejte s seboj osebno izkaznico ali potni list.

Povratek 04.08.2019 po 18:00 uri.

Prispevek za prevoz znaša 22 €.

Na pot bomo šli s kombijem, število udeležencev je omejeno, zato se prijavite čimprej.

Prijave po elektronski pošti vodnika ali na telefon 031 345 943, kjer dobite tudi morebitne dodatne informacije.

Prijave sprejemamo do vključno nedelje 28.07.2019 popoldne, oziroma do zasedenosti vozila.

Izleta se lahko udeležite, če imate plačano članarino PZS za leto 2019.

Vodnik PZS, Jurij, Mobilna številka: 031 345 943

Drobni tisk:                  

Če uporabljate, so zelo priporočljive zložljive palice, nujno je pokrivalo za glavo, čelada, ter krema za zaščito pred soncem. Obvezno imejte s seboj osebni dokument. Velika Baba je kontrolna točka Jezerske planinske poti, obhodnice Kranjski vrhovi.

 

Povabilo_Velika_Baba.pdf

Back to top