Povabilo_Glinscica.pdf

PLANINSKO DRUŠTVO RUŠE

Vodniški odsek

Mariborska cesta 5

2342 RUŠE

   

 

GLINŠČICA (VAL ROSANDRA)

     

Slike so nastale lani in ne prikazujejo trenutnega stanja.

Takoj na začetku pisanja vam povem, da bom glede na to, da je izlet v Italijo krajevna imena pisal v slovenskem jeziku, v oklepaju pa bom dodal še italijansko ime. Navadno ob imenu cilja napišem tudi nadmorsko višino. Tokrat je to težje, saj ne gremo na vrh, ampak v dolino, v sotesko oziroma kanjon. Tistim, ki si bodo zaželeli vzpona na Comicijev turn, pa povem, da ima nadmorsko višino 393 m.

Našo pot bomo začeli zjutraj v Rušah, zbrali se bomo zgodaj, ob peti uri, pri Osnovni šoli Janka Glazerja. Avtobus nas bo mimo bele Ljubljane, peljal na Primorsko, kjer bomo pri Črnem Kalu zapustili avtocesto in se mimo vasice Osp zapeljali proti italijanski meji, ki jo bom prečili na »mejnem prehodu« Osp. Od tam se bomo mimo velikih rezervoarjev za gorivo, odpeljali proti našemu izhodišču, vasi Boljunec (Bagnoli della Rosandra). Nadmorska višina tu je 59 m. Pri kulturnem domu Franceta Prešerna, se bomo za nekaj časa poslovili od avtobusa in se skozi vas napotili proti Gornjemu Koncu (Bagnoli Superiore), kjer stoji najnižje ležeča planinska koča, ki je poimenovana po alpinistu Mariu Premudi. Če bo oskrbnik tam, si bomo vzeli čas za kavo, potem pa zajeli sapo in zagrizli v strmino proti prvemu razgledišču na Zabrežcu (Moceo). Kratek postanek in naprej navkreber do razgledišča pri vasi Jezero (San Lorenzo). Od tod se vidi skoraj celotna dolina Glinščice. Po kratkem spustu se bomo zopet pridružili trasi nekdanje ozkotirne železnice Parenzane. Na stenah pod vasjo Jezero in naprej ob trasi železnice, je nekaj plezališč, pa tudi tri ferate najdemo tam. Pot se rahlo, res rahlo vzpenja in ko bomo prišli v zatrep doline, se bo pod nami prikazala vas Botač (Botazzo). V vasi je stara gostilna, kjer se dobi kaj za popiti, pa tudi za pod zob. Vendar se ne bomo na dolgo ustavljali. V vasi bomo tudi stopili na slovensko stran, na mejnem prehodu, kjer carinikov in vojakov ne bo. Lahko pa bomo žigosali naše potne liste (planinske dnevnike). V rahlem spustu bomo v naslednjih petnajstih minutah prispeli do slapu Supet. Njegova višina je 38 m, kar je nekaj več od našega Šumika. Pred nami se bo na skali, že pokazala cerkvica Svete Marije na Pečeh. Cerkvica se je omenjala že leta 1267. Pri njej se bomo malo pomudili, pomalicali, se posončili, kdor pa bo želel, se mi bo lahko pridružil pri vzponu, na Comicijev turn. Od cerkvice do vrha turna, je le dober lučaj, strmo navkreber, pa tudi malo plezanja je vmes. Od cerkvice se bomo v lagodnem spustu kmalu zopet srečali s potokom Glinščica. Nekaj za tem, si bomo ogledali ostanke rimskega vodovoda. Žal ni več v uporabi, čeprav je še v osemnajstem stoletju tržaška mestna uprava nameravala vodovod obnoviti.

Čaka nas le še pot do avtobusa in potem vrnitev v Ruše.

Za vse, ki boste šli z nami, še nekaj podatkov:

Dobimo se v nedeljo 14.04.2019 ob 5:00 pred Osnovno šolo Janka Glazerja v Rušah.

Hoja 5 ur.

Za turo je potrebna običajna planinska oprema, predvsem so nujni visoki planinski čevlji, ter sončna očala.

Zaradi potovanja v sosednjo državo, je obvezna osebna izkaznica ali potni list.

Povratek 14.04.2019 po 18:00 uri.

Prispevek za prevoz znaša 30 €.

Na pot bomo šli z manjšim avtobusom, ker pa je zanimanje za izlet veliko se prijavite čimprej.

Prijave po elektronski pošti vodnika ali na telefon 031 345 943, kjer dobite tudi morebitne dodatne informacije.

Prijave sprejemamo do vključno torka 09.04.2019 popoldne, oziroma do zasedenosti avtobusa.

Izleta se lahko udeležite, če imate plačano članarino PZS za leto 2019.

Vodnik PZS, Jurij APŠNER, Mobilna številka: 031 345 943

Drobni tisk:         Če uporabljate, so zelo priporočljive zložljive palice, nujno je pokrivalo za glavo, ter krema za zaščito pred soncem. V Glinščici zna biti ob sončnih dneh zelo vroče, tudi pomladi, zato je plastenka vode zelo dobrodošla sopotnica. Obvezno imejte s seboj osebni dokument.

Back to top