06 Vedno bolj je pihalo zato V Dolino 1Organizacijske zahteve so nanesle, da sem se letos udeležil tradicionalnega, drugo januarskega pohoda na Žavcarjev vrh. Kar 35 se nas je zbralo pri nekdanjem dvorcu Viltuš. Zbrali smo se pri dvorcu Viltuž Nekoč je bilo tam mondeno letovišče oficirjev jugoslovanske armade, kaj je bilo pred tem, žal ne vem. Nič več ne spominja na tiste slavne čase. Zbiranje smo izkoristili za medsebojne čestitke, ob Novem letu.

Po fotografiranju, ob katerem mi slike niso najbolj uspele, smo se odpravili na pot. Mrzlo jutro je spremljal le rahel veter, ki je proti koči na Žavcarjevem vrhu vedno bolj pridobival na moči. Pisana druščina nas je bila, od najstarejših do najmlajših. Kdo je bil najstarejši ne vem, najmlajši pa je bil zagotovo nadobudnež Domen. Najmlajši Med potjo smo si privoščili dva postanka. Po tistem prvem, je nam, na repu kolone, glavnina z Vinkom na čelu nekoliko pobegnila. Dobro razpoloženi vodja Vinko Prazniki so pri nekaterih pohodnikih pustili malo utrujenosti, zato smo počasneje napredovali, a s potrpežljivostjo in zmernejšim korakom smo vsi pripihali do koče na Žavcarjevem vrhu.

Pred kočo nas je čakala manjša skupina naših članov, ki so izbrali drugo pot. Med njimi Micika, pa vodnik Jože, ki sicer pravi, da se je vodniško upokojil. Pri koči je bila nepopisna gneča. Vinko je sicer rezerviral posebno sobo, ki pa je bila delno zasedena, tako, da nas je večina posedla na klopcah za kočo, kjer je bilo vsaj malo zavetja pred vetrom. Malo smo se pogostili z dobrotami koče, malo z dobrotami iz nahrbtnikov, pa se kmalu odločili za povratek v dolino. Nekaj udeležencev je sicer ostalo na koči, kjer so podaljšali novoletno praznovanje. Vedno bolj je pihalo, zato smo jo urno odkurili v dolino! Povratek je bil za vse lažji, saj gre pot bolj ali manj navzdol. Le veter nam je nagajal, saj je postajal iz minute v minuto močnejši.

Prav razveselili smo se naših konjičkov pri Viltužu, poskrili smo se vanje, vklopili gretje na najmočnejšo možno stopnjo in se vrnili vsak na svoje domovanje. Izleta se je udeležilo 35 planink in planincev, s tistimi, ki so prišli po drugih poteh, pa nas je članov PD Ruše, bilo več kot štirideset…. Zelo vzpodbudno za začetek leta.

Jurij Apšner

Fotogalerije:

01PriViltuzu1
02NajmlajsiDomen1
03DobrorazpolozenivodjaVinko1
04KocanaZavcarjevemvrhu1
05Marusaznaspravitivsmeh
06Vedno-bolj-je-pihalozatoVDolino1
07Kjepajesneg1
08Obpoti1
09Maribor1
10Lepadomacijaobpoti1

Back to top