Čistilna akcija 2017

Ruški planinci skrbijo, da je Pohorje čisto

Letošnja občinska čistilna akcija je potekala 8. aprila, pod imenom ”Očistimo naše vodotoke in gozdove. Nekoliko se je razlikovala od prejšnjih let, saj so bili nosilci akcije člani treh društev, in sicer: planinci, lovci in ribiči. Ostali občani, društva, KO…, so bili vabljeni, da se pridružijo planincem, lovcem in ribičem.

Ruški planinci smo se zbrali pri planinskem domu v Rušah. Čistilne akcije se je udeležilo 55 odraslih oseb in nekaj otrok. Od ostalih vabljenih ”neplanincev” se je odzvalo le Športno društvo Geberit, ki je prevzelo čiščenje Pohorja med Pečkami in Martnico. Ostali smo čistili predvsem planinske poti vse od Bistrice do Smolnika in Šumika, iz doline do vrha Pohorja.

(Športno društvo Geberit)

  (čiščenje okolice Ruške koče)

Žal ugotavljamo, da je smeti v naravi še zmeraj preveč. Predvsem na najbolj obiskanih turističnih točkah: na Bajgotu pri Šumiku, na parkirnih prostorih ob smučiščih in tudi na grobiščih pri Arehu, kjer so dogorele nagrobne sveče skrite za drevesi pod vejami.  

Kar pridno so polnili vreče tudi otroci, ki so z vzgojiteljico Andrejo in svojimi starši čistili  Pot pod goroj.

Kot vsako leto, smo v sklopu čistilne akcije uredili tudi ruško Kalvarijo. Porezali smo podrast, odstranjevali vejevje, ki je ostalo po veliki sečnji gozda ter ponovno postavili izruvano klop.

Vabljeni vsi, da si ogledate Kalvarijo, uživate v krasnem razgledu, ki je sedaj možen in poskrbite za čistočo, ker bo tako vsem lepše. Vsekakor pa upoštevajte navodilo s table na Kalvariji: ”Držite se reda, ker Franček vas gleda.”

Lidija Valenčak

Več slik je v foto galeriji.

', 'auto'); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');