Otok VIS (Hum 587m)

Letos smo osvajali otok Vis

Iz cikla”Vrhovi jadranskih otokov” smo se letos odločili osvojiti otok Vis. Tako smo se od 5. do12. septembra 2016 ruški planinci, skupaj s planinci PD Ojstrica Celje, potepali po otoku Visu. Skupno nas je bilo 55 udeležencev, od tega 28 planincev iz Ruš.

Prvi dan (ponedeljek) je bil namenjen potovanju. Najprej z avtobusom do Splita, s trajektom na otok Vis in namestitev v hotelu Issa v kraju Vis.

Že naslednje jutro nas je čakal prvi vzpon. Po ozkih ulicah smo se povzpeli nad kraj Vis, od koder nas je dobro markirana pot vodila med bujnim mediteranskim rastlinstvom. Dišalo je po sivki, rožmarinu, žajblju, timijanu… Kmalu smo prispeli do planinskega doma na hribu Sv. Andrija (270 m), ki je le eden od dveh planinskih koč na hrvaških otokih – druga je na Lošinju (mi smo jo obiskali leta 2012). imgp9245

Tako v tej koči letos, kot tisti pred leti na Lošinju, nam je hladno pivo še kako prijalo.

Popoldan pa kopanje v še vedno toplem morju.

V sredo smo se odpravili proti najvišjemu vrhu otoka Visa. Pot nas je vodila mimo Titove špilje, ki smo si jo ogledali. imgp9258Naš vodič Gregor nam je podrobno opisal dogajanja med drugo svetovno vojno na otoku Visu, ki je veljal za veliko in dobro varovano partizansko oporišče. Leta 1944 je na njem bival Tito s svojim štabom in predstavniki zaveznikov.

Sam vrh otoka Hum (578 m) je pod vojaškim nadzorom in dostop ni mogoč, zato je planinska pot speljana na sosednji vrh Sv. Duh. Po lepi razgledni poti smo sestopili v Komižo.imgp9278imgp9277

Naslednji dan (v četrtek) smo prehodili – po mnenju mnogih najlepšo krožno pot nad Komižo, s čudovitimi razgledi in veliko razlage našega vodiča Gregorja o veliki pomorski bitki med Italijo in Avstroogersko.

V petek smo se z ladjo iz Komiže odpeljali na otok Biševo. Želeli smo si ogledati Modro špiljo, vendar je bil vstop zaprt zaradi prevelike plime. Zato smo se napotili peš preko vasice na vrhu otoka, na drugo stran v zaliv Porat. Tam je prijalo kopanje na lepi plaži, še bolj pa ribji piknik, ki so nam ga pripravili na ladjici.

V soboto smo se z avtobusom odpeljali na drugo stran otoka, na najlepšo plažo v Evropi Stinivo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do plaže smo se spustili po zelo strmi poti, kjer smo morali uporabiti vso našo planinsko znanje. Vendar je bil trud poplačan z res prelepim zalivčkom, stisnjenim med visoke navpične stene. Edina slabost je, da hočejo vsi turisti videti to plažo, kar pomeni veliko gnečo. Seveda jih večina pripluje tja z ladjicami z zunanje strani. Nas je pa po kopanju čakal še strm vzpon do avtobusa. In odpeljali smo se dalje, na pokušnjo dobrega viškega vina. Sredi otoka je veliko Dračevo in Plinsko polje, na katerih so veliki nasadi vinogradov. Ustavili smo se pri vinogradništvu Vidovič in seveda dobro pokusili vse vrste vina, ki ga prideluje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozno popoldan smo se vračali proti hotelu. Vendar za nekatere še ni bilo konec dnevne avanture. Enajst udeležencev, opremljenih z baterijskimi svetilkami, se je z vodičem odpravilo raziskat atomsko zaklonišče, ki je bilo zgrajeno leta 1964. Najprej so se eno uro vzpenjali na vrh hriba in poiskali vhod. Sledil je spust po 275 stopnicah, nato cca 100 m pod zemljo sami betonski hodniki, železna vrata, spalnice, sanitarije – vse že močno izropano. S kar čudnimi občutki so se po 275 stopnicah vzpeli iz atomskega bunkerja in se po temi napotili proti mestu Vis.

V nedeljo, zadnji dan bivanja na otoku, smo raziskovali okolico hotela. Napotili smo se v zaliv, kjer je zgrajen tunel, v katerem so se skrivale podmornice, obiskali smo kulo, palačo Sv. Georga, popoldan pa uživali še zadnje urice v morju.dscn2140

V ponedeljek zelo zgodaj zjutraj smo že bili na trajektu za Split. Po ogledu Dioklecijanove palače se je naše morsko potepanje za letos končalo. Na avtobusu smo že tkali načrte za prihodnje leto. Kateri otok nam je še ostal?

 

Lidija Valenčak

', 'auto'); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');