Bajte iz snega so zgrajene

V soboto, 15. februarja 2014, je bilo pri Arehu živahno ne samo na smučišču in na parkirišču, kjer je bila popolna gneča, ampak tudi na travniku pred cerkvijo, kjer je potekala v organizaciji Planinskega društva Ruše  6. tradicionalna prireditev: Gradnja pohorskih bajt in  planinskih koč iz snega.IMG_5755

Vreme je bilo naklonjeno. Snežna odeja je bila dovolj debela, tako da so lahko ekipe ustvarjale svoje umetnine iz snega, ki se je dal dobro oblikovati, saj je bil južen. Tekmovanja se je udeležilo devet ekip iz Ruš, Razvanja, Male nedelje in Zaprešičev iz sosednje Hrvaške.

Ruški planinci so tako  povečali svoje imetje  za kar nekaj koč, pa čeprav samo za dan ali dva. Ruški koči ob bok  so zrasle iz snega: gozdarska koča falskega grofa, ki je  nekdaj stala na Klopnem vrhu (postavila jo je  ekipa Športnega društva Glažuta  in prejela   prvo nagrado), Koča na Žavcarjevem vrhu (zgradili so jo Pohorski zanesenjaki in si prislužili  tretjo nagrado), Koča na Jezercu (nastala je izpod spretnih rok mladih planincev, ki imajo tam poletne tabore)  in Gasilska koča, nahaja se pod Mariborsko kočo, (zgradila jo je ekipa gasilcev iz Razvanja).  Ekipa  Veselih 6 se je lotila gradnje bližnje cerkve sv. Areha,  družina Simonič (mama Mojca s hčerkami) je postavila sneženega moža “na glavo”,  izletniki iz Zaprešičev na Hrvaškem so ustvarili sfingo. Posebno vzdušje je  pripravila  skupina Pohodnikov Turističnega društva iz Male nedelje, ki je s seboj pripeljala tudi harmonikaša in druženje popestrila  s peko kostanjev.  Čeprav je razpis zajemal gradnjo koč in bajt, ustvarjanje drugih skulptur iz snega  ni bilo prepovedano.  Gostje iz Male nedelje so tako na Arehu postavili kip kralja Matjaža in si prislužili drugo nagrado.  Komisija jim jo je podelila ravno zaradi estetskega  izgleda in  tehnične dovršenosti.

IMG_5832 IMG_5844 IMG_5846IMG_5713

Tekst in foto: Olga Malec

Več slik si oglejte v galeriji.

', 'auto'); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');