Čistilna in delovna akcija 2016

Čistilna in delovna akcija Planinskega društva Ruše

 

V soboto, 16.4.2016 je bila pod okriljem Občine Ruše organizirana čistilna akcija, pri kateri so sodelovali krajevni odbori, šole in različna društva. Čiščenja smo se, tako kot vsako leto, udeležili tudi ruški planinci. Čistili smo planinske poti na Pohorju, vse od Ruš do Areha. Skupno nas je delo opravljalo 44 oseb, od najmlajših do najstarejših.

DSC08267DSCN0853

Veseli smo bili otrok iz vrtca, ki so skupaj s starši in mentorico Andrejo čistili pot iz Ruš do Dobnikovega križa. Zavarovani z gumijastimi rokavicami so tekali za odvrženimi plastenkami, papirčki, pločevinkami … in jih spravljali v vreče, ki so jih nosili starši. Ti otroci v gozdu ne bodo odmetavali smeti. To so dokazali že na Dobnikovem križu, ko so po zasluženi malici tudi za sabo vse počistili in se ponosni vrnili v dolino.

DSC08265 DSC08268 – kopija DSC08291

Čeprav na planinskih poteh ni veliko odpadkov, se najdejo določena mesta, kjer pa je praznih pločevink in plastenk v izobilju. Tako se lahko letos žal ”pohvalimo” s cca desetimi polnimi velikimi vrečami odpadkov, kar je za naše lepo Pohorje veliko preveč.

DSCN0888

Na Ruški Kalvariji pa planinci nismo samo pobirali smeti, ampak smo sekali in rezali podrast, ki zastira pogled na Ruše. Predvsem akacija se tam močno razrašča, zato jo vsako leto sproti odstranjujemo.

DSCN0852

Hvala vsem, ki so sodelovali v čistilni in delovni akciji in so s tem pripomogli k lepši, čistejši naravi, v kateri bomo uživali vsi, tudi tisti, ki pomena čistilne akcije ne razumejo.

 

Načelnica odseka za varstvo gorske narave pri PD Ruše

Lidija Valenčak

', 'auto'); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');