Sep 14

Bili smo na Ugljanu in Pašmanu

Bili smo na otoku Ugljanu in Pašmanu

4-dnevni izlet PD Ruše in PD Ojstrica Celje iz cikla ”vrhovi jadranskih otokov” (ki letos poteka že dvajsetič), smo tokrat organizirali na otok Ugljan in Pašman. Veliko udeležencev nas je bilo, kar 84, od tega 45 iz PD Ruše.

01 (5)Na naši dolgi poti so nas v Kuterevu najprej ustavili medvedi. Obiskali smo njihovo zavetišče, v katerem skrbijo, da se medvedi v naravnem okolju dobro počutijo.

Od velikih kosmatincev smo se odpravili proti Gospiču in vasi Smiljan, kjer smo obiskali rojstno hišo in muzej enega največjih izumiteljev sveta, Nikole Tesle.

Pot nas je vodila dalje do Dalmacije, kjer smo se v Zadru vkrcali na trajekt in prepeljali na otok Ugljan.

Že naslednji dan nas je čakal vzpon na najvišji vrh otoka, Šćah, visok 288 m. Čeprav je višina smešno nizka, pristop le ni tako enostaven. Vendar uspelo nam je, kakor tudi naslednji dan, ko smo osvojili najvišji vrh otoka Pašman, Veliki Bokolj 274 m.01 (38)

Čas med vzponi na hribe pa smo zapolnili s kopanjem v prijetno toplem morju in družabnimi igrami.

Ob povratku proti domu smo si v Zadru ogledali staro mestno jedro, ”pozdrav soncu” in na obali prisluhnili zelo zanimivim morskim orglam.

V bližini Slunja, v kraju Rastoke, kjer se reka Slunjščica izliva v reko Korano, smo opazovali prelepa mala jezerca, brzice in slapove, ki jih reki ustvarjata.

In tako smo polni lepih doživetij v večernih urah prispeli v domače Ruše.

 

Več slik je v galeriji.

 

', 'auto'); ga('set', 'forceSSL', true); ga('send', 'pageview');